öncelikle belirmek isterim ki bu ilk gezi yazım. Bu yazıya yazmamın asıl sebebi Gaziantep ve Şanlıurfa'ya gidecek insanların internet dünyasında sağlıklı bilgiye ulaşmasını sağlamak. Bende herkes gibi gezi öncesinde Antep ve Urfa hakkında bilgilere ulaşmaya çalıştım. Fakat gerekli bilgilere ulaşabilsemde yeterli bilgiye ulaşamadım. İnanıyorum ki bu yazıyı okuyupta Antep-Urfa turu yapacak kişilere bir nebze yardımcı olacaktır.
Daha önceden aldığımız uçak bileti sayesinde 125 TL'ye Gaziantep'e gidiş-dönüş keyfini uçakla yaşıyoruz:)
Gaziantep havaalanına saat 07:00 civarı indikten sonra hemen havaalanı çıkışında yer alan Avis araç kiralamadan 2 günlük Hyundai i20 kiralıyoruz. İki günlük kiralama ücreti 160 TL:)
Aracımızı teslim aldıktan sonra Gaziantep ile Şanlıurfa arasında yer alan Halfeti'ye ulaşmak için yolculuğumuza başlıyoruz. Gaziantep havaalanından Halfeti yaklaşık 100 Km. 1 saat 20 dk.'da Halfeti'ye ulaşıyoruz.
Halfeti sular altında tarihiyle ve çevresindeki zengin tarihi mirasıyla tarih kokmaya devam ediyor. Gezilebilecek tarihi yapılar, hanlar, kiliseler ve diğerleri...
Fakat bu tarihi yerlere ulaşabilmek için tekne gezisine katılmak gerekiyor. Biz mevsim itibari ile pek yoğun olmayan bir zamanda gittiğimiz için 2 kişi için 50 TL ücret istediler:)
Halfeti gezimizi tamamladıktan sonra yolculuğumuz Şanlıurfa'ya. Halfeti'den Şanlıurfa arası yaklaşık 120 Km. Orta km bir hızla giderseniz 1,5 saatte Şanlıurfa'ya varıyoruz.
Şanlıurfa'ya öğlen vakti vardığımız için ilk işimiz yemek yemek:) Öncelikle şehrin merkezinde bulunan Balıklı Göl etrafında bir yere aracımızı park ediyoruz. Zaten çoğu gezilecek yer Balıklı Göl ve etrafında. Balıklı Göl'ün 200 metre ilersinde çarşılar mevcut. Bu çarşılara girmeden önce Ciğerci Aziz Usta hemen bizi karşılıyor. İstanbul'dan geldiğimizi söylediğimizde ayrı bir misafirperverlik ve özen gösteriyorlar. Aziz Usta'da kebap çeşitleri mevcut ama adı üstünde ciğeri ile meşhur. Yarım ciğer 5 TL ama bu bizi kesmiyor:) Ciğerci Aziz Usta gerçekten ciğerin hakkını veriyor.
Buradan da tavsiyelerle Şanlıurfa gezimize başlıyoruz. Akşam 7-8'e kadar vaktimiz var. Hemen merkezde bulunan tarihi çarşı ve bedestenleri gezdikten sonra bir han'da mırra'nın tadına bakıyoruz. Acı bir tadı bulunan mırra'yı pek beğendiğimiz söylenemez. Ayrıca mırra'yı içtikten sonra fincanını masaya bırakmayın, direk garsona verin. Bir gelenek olarak bunun bir cezası varmış. Ama biz ilk kez denediğimiz için bundan kurtulduk :)
Balıklı Göl'e girmeden önce Hz. İbrahim (A.S.) doğduğu mağarayı ziyaret etmenizde fayda var. Zaten hemen Balıklı Göl'ün yanında yolumuzun üstünde. Mağaranın yan tarafından Şanlıurfa Kalesine çıkıp tüm Urfa'yı seyretmek tüm yorgunluğu gideriyor. Lakin kaleye çıkarken baya yorulabilirsiniz. Ardından kalenin hemen dibinde bulunan Balıklı Göl'ü ziyaret edebilirsiniz. Balıklı Göl'ün yanında su sesleri eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz. Balıklı Göl'ü fazla anlatmaya gerek yok.
Tüm gezi sonrası yorulduktan ve karnımız acıktıktan sonra hedefimiz Gülhan Restaurant. Balıklı göl'den yürüyerek 15 dk. mesafede bulunan Gülhan Restaurant Şanlıurfa'nın en kaliteli ve nezih bir restaurantı. Bol çeşit ile her kesime hitab ediyor. Misafir olduğumuzu ve yöresel lezzetleri tatmak istediğimizi söylediğimizde masamız donatıldı:) Gerçekten gayet lezzetli ve doyurucu bir yemek yememize rağmen 2 kişi ödediğimiz ücret 50 TL:)
Yemek sonrası akşam üstü Gaziantep'e doğru yola çıkıyoruz. Yaklaşık 130 km'lik yolu 1,5-2 saatte gidiyoruz. Gaziantep'te önceden rezervasyon yaptığımız Gaziantep Öğretmen evinde konaklıyoruz. Diğer yerlere göre daha ucuz olan öğretmen evinde normal vatandaş 45 TL. Öğretmen ise 30 TL :)
Sabah uyandıktan sonra kahvaltıda katmer yemek için tavsiye üzerine Katmerci Zekeriya Usta'ya gidiyoruz. İlk kez tattığımız katmer gerçekten harika! Porsiyon gayet büyük olduğu için 2 kişi ancak 1 porsiyon yer. Biz bilmediğimiz için bu fotoğraftaki katmeri tek başımıza yiyemedik:)
Kahvaltının ardından Gaziantep'in çarşılarında gezmeye başlıyoruz. Bakırcılar çarşısında hediyelik eşyalar bakabilirsiniz. Gaziantep'te Şanlıurfa'ya göre gezilecek mekan bizim ilgimizi çeken yer pek yok. Gaziantep kalesi bizim şansımıza geziye kapalıydı. Bunun yerine Zeugma Antik Müzesinin ziyaret edebilirsiniz. Antik Müzeyi gezdikten sonra iki sokak arkasında bulunan Kebapçı Halil Usta'da yemek yiyebilirsiniz. Burda da misafir olduğunuzu söylerseniz sizin için sofrayı donatabilir ve harika lezzetleri tada bilirsiniz. Antep'te yeme içme Şanlıurfa'ya göre biraz pahalı bunu es geçmeyin:)
Antep'e gelipte baklava yememek olmaz. Tabiki antep baklavası denince size ilk adres İmam Çağdaş'ı göstericekler. Buradan Türkiye'nin her yerine baklava gönderimi yapılıyor. Tepsilerle Nusret et restaurantına bile gönderim yapıyorlar. Aldığımız bilgiye göre günlük 2 ton civarında baklava satışı yapılmakta:) Buradan sevdiklerinize baklava alabilirsiniz.