Sayfalar

25 Ekim 2013 Cuma

Siyasi Liderlerin Twitter Karnesi

Sosyal Medya'nın kalbi konumundaki Twitter'da en çok takipçisi olan siyasiler.


Sosyal paylaşım sitesi Twiter'da en çok takipçisi olan siyasilerimiz şöyle;

1- Cumhurbaşkanı Abdullah gül ( @cbabdullahgul) : 3.830.795
2- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ( @RT_Erdoğan) : 3.555.828
3- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ( @kılıcdarogluk) : 1.483.096
4- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ( @06MelihGökcek) : 1.006.096
5- T.C. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ( @Ahmet_Davutoglu) : 992.785
6- T.C. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ( @EgemenBagis) : 929.302 
7- TC Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ( @bulent_arinc) : 847.853 

8- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ( @dbdevletbahceli) : 693.765 

9- Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ( @suatkilic) : 596.759

10- TC Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ( @memetsimsek) : 582.515

11- CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ( @vekilince ) : 526.251

12- AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür ( @HakanSukur) : 494.416 

13- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ( @FatmaSahin_ASPB) : 442.462

14- CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ( @EUTarhan) : 426.225

15 - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü ( @hc_huseyincelik) : 389.791
16- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ( @NumanKurtulmus) : 387.441
17- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ( @Kadir__Topbas): 341.168 18- BDP İstanbul Milletvekili ( @sirsureyya): 380.371 
19- Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ( @omerrcelik) : 279.979

20- T.C Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ( @bybekirbozdag) : 278.289MHPGrup 

21- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ( @oktayvural) : 208.390
22- Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ( 
@bdpdemirtas ) : 199.31723- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ( @csgbfarukcelik) : 175.591
Şeklinde sıralanmaktadır.  

22 Ekim 2013 Salı

Büyükşehir Belediyelerinin Twitter Kullanımı

Dün 30 Büyükşehir Belediyesinin  Facebook kullanımını incelemiştik. Bugün ise Belediyelerin twitter kullanımına göz atıyoruz.

İlk göze çarpan Facebook’ta gayet başarılı olan ve takipçi sayısı ile ilk sırada yer alan Sakarya Büyükşehir Belediyesi aynı başarıyı twitter’da gösteremiyor. Twitter’da bir hesabı bulunuyor fakat hiçbir tweet atılmamış. Yine Facebook’ta beklediğimiz düzeyde olmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Twitter’da tam tersi durumda bir etki ile en çok takipçiye (75396) sahip Belediye. Nüfusun ve eğitimli insan sayısının fazla olduğu İstanbul takipçi sayısında kendini gösteriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesine en yakın İzmir Belediyesi’nin takipçi sayısı 17363. Fakat İzmir Büyükşehir’in Twitter hesabında ‘’İzmir Büyükşehir Belediyesi kurumsal hesabı değildir.’’ bilgisi mevcut.

En çok tweet atan Belediye sıralamasında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilk sırada yer alıyor. (8200) Onu 7333 tweet ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi takip etmektedir.  

Bir Twitter hesabı olup henüz tweet atmayan belediyeler ise Eskişehir ve Sakarya Büyükşehir Belediyeleri. Buna rağmen takipçi sayıları 600-700 civarındadır. Aydın Büyükşehir Belediyesi ise 4 tweet ile 2590 takipçiye sahip. Resmi veya gayri resmi bir Twitter adresine sahip olmayan tek belediye Samsun Büyükşehir Belediyesi.


Belediyeler kurumsal hesaplarında genellikle web sayfalarında yer alan haberlerin duyuru ve paylaşımını yapmakta. Ayrıca çoğu belediye Twitter hesaplarından şikayet-çözüm yönetimi yapmamaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise şikayetler için Beyaz Masa Twitter heasbını kullanmak. 

İlk 10'da yer alan belediyelerin Twitter takipçi sayıları aşağıdaki grafikte yer almaktadır. 



21 Ekim 2013 Pazartesi

Büyükşehir Belediyeleri Facebook Kullanımı

Son yıllarda sosyal medya’nın hayatımıza hızlı girmesi ile beraber kamu kurumlarında bu alanda hizmetlerini anlatmak, vatandaşlarına daha kolay ve hızlı ulaşmak için özellikle Facebook ve Twitter’da yer almaya başladılar.  

Bu yüzden yaklaşan yerel seçim öncesinde 30 Büyükşehir Belediyesinin Facebook kullanımını inceleyelim dedik. Yeni çıkan yasa ile beraber 16 Büyükşehir’e 14 yeni Belediyenin eklenmesi ile 30 Büyükşehir Belediyesinin Facebook sayfalarını mercek altına aldık.


Araştırmaya başlamadan önce en çok takipçi ve kullanımın nüfuslarını da göz ardı ederek İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinde olacağını düşünüyorduk. Fakat Sakarya Büyükşehir Belediyesi sosyal medya’ya verdiği önem ile Büyükşehir Belediyeleri arasında ilk sırada yer almayı başardı. Facebook sayfasındaki uygulamaları ile (e-belediye, otobüs saatleri, şikayet bildirimi) başarılı bir sayfaya sahip durumdalar. 




7 Ekim 2013 Pazartesi

Seçime Twitter Ordusu


AK Parti’nin Twitter ordusuna karşı CHP “Bilişim Gönüllüleri”ni devreye sokuyor.

Gezi Parkı eylemleri sonrası sosyal medyanın gücünü kendi lehine çevirmek isteyen partiler atağa geçti. Altı ay sonra yapılacak yerel seçimler için sosyal medya hazırlıkları şimdiden başladı. AK Parti’nin Türkiye genelinde toplam altı bin kişilik bir sosyal medya ekibi kuracağı yönündeki haberlerin ardından, CHP de Bilişim Gönüllüleri adı altında organize olacak bir yapı ile sosyal medyada daha etkin olmayı amaçlıyor.

ÖZGÜRLÜK ALANI

CHP Bilgi ve Teknolojiden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Emrehan Halıcı, Bilişim Gönüllüleri’yle ilgili Taraf ’a değerlendirmelerde bulundu. Organizasyonun, önemi giderek artan sosyal medyada, daha ileri bir adım atmak üzere oluşturulduğunu belirten Halıcı şunları kaydetti: “Ana muhalefet partisi olarak gördüğümüz önemli bir eksiklik, yaptığımız çalışmaların basına ve dolayısıyla kamuoyuna yeteri kadar yansımamasıdır. Şu an Türkiye’de iktidar partisinin görsel ve yazılı basında olağanüstü bir avantajı var. Basında hem kendilerine dönük haberlerin çok yoğun olduğunu, CHP ile ilgili ise olumsuz haberlerin yansıtıldığını görüyoruz. Bu nedenle etkinliklerimizi, haberlerimizi, projelerimizi, hükümetle ilgili eleştirilerimizi iletmemiz açısından sosyal medya çok büyük bir özgürlük alanı.

  



                                                                                                                                                                          Kaynak: Taraf Gazetesi

3 Ekim 2013 Perşembe

Üsküdar Belediyesi QR Kodu Sevdi

QR Kodu adını İngilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod türüdür.

Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur.  Otomotiv sanayinde kullanılması amacıyla geliştirilen QR Kodu Japonya ve güney Kore’de oldukça yaygın kullanılmaktadır.





Gelelim bizim ülkemizdeki kullanım alanlarına. Bir dönem  yaygın  olarak kullanılan QR Kodu çeşitli mecralarda hala karşımıza çıkmakta. Kamu kurumlarının teknolojiye hızlı adapte olması ve kullanması bu konuda da dikkatimizi çekiyor. 

QR Kodu kendi kullanım alanına uydurabilen ender belediyelerden birisi de Üsküdar Belediyesi. Daha önce QR Kodu Bilboard vb. görsellerinde kullanmaya başlayan Üsküdar Belediyesi kamu kurumları arasında teknolojiye ayak uydurma ve kullanmada dikkatleri çekmişti. Kültürel faaliyetlerini duyurduğu bilboardlarda QR Koda yer veren belediye vatandaşların QR Kodu taratmasıyla etkinlik hakkında daha fazla bilgiye sahip olmasını sağlıyordu.



Üsküdar Belediyesi bu sefer ise QR Kodu her ay düzenli olarak yayınladığı Haber Bülteni’nde uygulamaya başladı. Haber Bülteni baş sayfasında bulunan QR Kodu iPad’iniz ile tarattığınızda derginin Appstore’da bulunan iPad uygulamasına ulaşıyorsunuz. Uygulamayı iPad’e indirdiğinizde eski ve yeni tüm bültenlere iPad’iniz ile ulaşabiliyorsunuz.