Sayfalar

10 Aralık 2013 Salı

Gaziantep - Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Merhaba,
öncelikle belirmek isterim ki bu ilk gezi yazım. Bu yazıya yazmamın asıl sebebi Gaziantep ve Şanlıurfa'ya gidecek insanların internet dünyasında sağlıklı bilgiye ulaşmasını sağlamak. Bende herkes gibi gezi öncesinde Antep ve Urfa hakkında bilgilere ulaşmaya çalıştım. Fakat gerekli bilgilere ulaşabilsemde yeterli bilgiye ulaşamadım. İnanıyorum ki bu yazıyı okuyupta Antep-Urfa turu yapacak kişilere bir nebze yardımcı olacaktır. 

Daha önceden aldığımız uçak bileti sayesinde 125 TL'ye  Gaziantep'e gidiş-dönüş keyfini uçakla yaşıyoruz:)

Gaziantep havaalanına saat 07:00 civarı indikten sonra hemen havaalanı çıkışında yer alan Avis araç kiralamadan 2 günlük Hyundai i20 kiralıyoruz. İki günlük kiralama ücreti 160 TL:)

Aracımızı teslim aldıktan sonra Gaziantep ile Şanlıurfa arasında yer alan Halfeti'ye ulaşmak için yolculuğumuza başlıyoruz. Gaziantep havaalanından Halfeti yaklaşık 100 Km. 1 saat 20 dk.'da Halfeti'ye ulaşıyoruz. 


Halfeti sular altında tarihiyle ve çevresindeki zengin tarihi mirasıyla tarih kokmaya devam ediyor. Gezilebilecek tarihi yapılar, hanlar, kiliseler ve diğerleri...
Fakat bu tarihi yerlere ulaşabilmek için tekne gezisine katılmak gerekiyor. Biz mevsim itibari ile pek yoğun olmayan bir zamanda gittiğimiz için 2 kişi için 50 TL ücret istediler:)


Halfeti gezimizi tamamladıktan sonra yolculuğumuz Şanlıurfa'ya. Halfeti'den Şanlıurfa arası yaklaşık 120 Km. Orta km bir hızla giderseniz 1,5 saatte Şanlıurfa'ya varıyoruz.

Şanlıurfa'ya öğlen vakti vardığımız için ilk işimiz yemek yemek:) Öncelikle şehrin merkezinde bulunan Balıklı Göl etrafında bir yere aracımızı park ediyoruz. Zaten çoğu gezilecek yer Balıklı Göl ve etrafında. Balıklı Göl'ün 200 metre ilersinde çarşılar mevcut. Bu çarşılara girmeden önce Ciğerci Aziz Usta hemen bizi karşılıyor. İstanbul'dan geldiğimizi söylediğimizde ayrı bir misafirperverlik ve özen gösteriyorlar. Aziz Usta'da kebap çeşitleri mevcut ama adı üstünde ciğeri ile meşhur. Yarım ciğer 5 TL ama bu bizi kesmiyor:) Ciğerci Aziz Usta gerçekten ciğerin hakkını veriyor. 




Buradan da tavsiyelerle Şanlıurfa gezimize başlıyoruz. Akşam 7-8'e kadar vaktimiz var. Hemen merkezde bulunan tarihi çarşı ve bedestenleri gezdikten sonra bir han'da mırra'nın tadına bakıyoruz. Acı bir tadı bulunan mırra'yı pek beğendiğimiz söylenemez. Ayrıca mırra'yı içtikten sonra fincanını masaya bırakmayın, direk garsona verin. Bir gelenek olarak bunun bir cezası varmış. Ama biz ilk kez denediğimiz için bundan kurtulduk :) 




Balıklı Göl'e girmeden önce Hz. İbrahim (A.S.) doğduğu mağarayı ziyaret etmenizde fayda var. Zaten hemen Balıklı Göl'ün yanında yolumuzun üstünde. Mağaranın yan tarafından Şanlıurfa Kalesine çıkıp tüm Urfa'yı seyretmek tüm yorgunluğu gideriyor. Lakin kaleye çıkarken baya yorulabilirsiniz. Ardından kalenin hemen dibinde bulunan Balıklı Göl'ü ziyaret edebilirsiniz. Balıklı Göl'ün yanında su sesleri eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz. Balıklı Göl'ü fazla anlatmaya gerek yok. 

Tüm gezi sonrası yorulduktan ve karnımız acıktıktan sonra hedefimiz Gülhan Restaurant. Balıklı göl'den yürüyerek 15 dk. mesafede bulunan Gülhan Restaurant Şanlıurfa'nın en kaliteli ve nezih bir restaurantı. Bol çeşit ile her kesime hitab ediyor. Misafir olduğumuzu ve yöresel lezzetleri tatmak istediğimizi söylediğimizde masamız donatıldı:) Gerçekten gayet lezzetli ve doyurucu bir yemek yememize rağmen 2 kişi ödediğimiz ücret 50 TL:)

Yemek sonrası akşam üstü Gaziantep'e doğru yola çıkıyoruz. Yaklaşık 130 km'lik yolu 1,5-2 saatte gidiyoruz. Gaziantep'te önceden rezervasyon yaptığımız  Gaziantep Öğretmen evinde konaklıyoruz. Diğer yerlere göre daha ucuz olan öğretmen evinde normal vatandaş 45 TL. Öğretmen ise 30 TL :)

Sabah uyandıktan sonra kahvaltıda katmer yemek için tavsiye üzerine Katmerci Zekeriya Usta'ya gidiyoruz. İlk kez tattığımız katmer gerçekten harika! Porsiyon gayet büyük olduğu için 2 kişi ancak 1 porsiyon yer. Biz bilmediğimiz için bu fotoğraftaki katmeri tek başımıza yiyemedik:) 


Kahvaltının ardından Gaziantep'in çarşılarında gezmeye başlıyoruz. Bakırcılar çarşısında hediyelik eşyalar bakabilirsiniz. Gaziantep'te Şanlıurfa'ya göre gezilecek mekan bizim ilgimizi çeken yer pek yok. Gaziantep kalesi bizim şansımıza geziye kapalıydı. Bunun yerine Zeugma Antik Müzesinin ziyaret edebilirsiniz. Antik Müzeyi gezdikten sonra iki sokak arkasında bulunan Kebapçı Halil Usta'da yemek yiyebilirsiniz. Burda da misafir olduğunuzu söylerseniz sizin için sofrayı donatabilir ve harika lezzetleri tada bilirsiniz. Antep'te yeme içme Şanlıurfa'ya göre biraz pahalı bunu es geçmeyin:)

Antep'e gelipte baklava yememek olmaz. Tabiki antep baklavası denince size ilk adres İmam Çağdaş'ı göstericekler. Buradan Türkiye'nin her yerine baklava gönderimi yapılıyor. Tepsilerle Nusret et restaurantına bile gönderim yapıyorlar. Aldığımız bilgiye göre günlük 2 ton civarında baklava satışı yapılmakta:) Buradan sevdiklerinize baklava alabilirsiniz. 







Üsküdar, Sosyal Medyada da AK Parti'nin kalesi

Üsküdar, Sosyal Medyada da AK Parti'nin kalesi

AK Parti Üsküdar İlçe Teşkilatı Gençlik Kolları tarafından  sosyal medyada bir rekora imza atıldı. 

AK Parti Üsküdar İlçe Başkanı Sinan Aktaş, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı ve AK Parti Üsküdar Belediye Başkan Aday Adayı Hilmi Türkmen'in de katıldıkları, #ÜsküdarİlçesiAKpartininKalesi başlığı ile açılan hashtaga sadece birkaç saat içinde 117 bin 459 tweet atıldı. Saat 16.58 itibariyle yapılan bu sosyal medya çalışması dünya çapında gerçekleştirilen en önemli sosyal medya çalışmalarından biri olarak TT (Trend Topic) listesine girdi. Öyle ki yapılan bu sosyal medya hareketi dünya listesine 5'nci sıradan girdi. Bilindiği üzere TT, yani Trending Topic, Twitter üzerinde en çok bahsedilen, gündem olan konu anlamına geliyor.

Atılan twitlerden bazıları ise şöyle: 


Mustafa Kara ‏@mustafakara
İstanbul'un fethini gören #ÜsküdarİlçesiAKpartininKalesi

Sinan Aktaş ‏@aktas_sinan
Kardeşliğin, birlikteliğin adresi

Hilmi Türkmen ‏@hilmiturkmen34
Tarihine ve köklü geçmişine uygun, günümüz ihtiyaçlarını da en güzel şekilde karşılayacak güçlü iradeyle #ÜsküdarİlçesiAkpartininKalesi

Yavuz Değirmenci ‏@yavuzdegirmenci 4 sa
En iyi Hizmet orda, halkla bütünleşen gönüllerde taht kuran Başkanlar orda

Akgençlik Üsküdar ‏@akgencuskudar
Dünya gündemine16.58 de5.sıradan giriş yaptık teşekkürler Üsküdar teşekkürler İistanbul

Kadir Köşdere ‏@KKOSDERE
Hizmetin adresi,Tarihin adresi,Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın adresi 

Ertuğrul Kaya ‏@ert_kaya
#ÜsküdarİlçesiAkPartininKalesi başbakanımızın ikamet ettiği semt gönüllerin hoş ve mutlu olduğu yer







11 Kasım 2013 Pazartesi

Sosyal Medyayı En Çok Kullanan İkinci Ülkeyiz





Türkiye, sosyal medya kullanımında Brezilya, Rusya, Endonezya, Hindistan ve İngiltere'yi geride bırakarak ABD'nin ardından ikinci sırada yer aldı.


TWİTTER'DA DÜNYA BİRİNCİSİYİZ

İzmir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yakın ''Türkiye'nin interner popülasyonunun yüzde 31.10'u Twitter kullanıyor ve rakam da Türkiye'yi Twitter'da dünya birincisi yapıyor. Bu durum, içerik sağlayıcılığı açısından Türkiye'nin gelecekte sözü geçen ülkelerden biri olacağının önemli bir göstergesi'' dedi. 

Financial Times'a göre, Türkiye'de internet kullanıcısı sayısı 36 milyonun üzerinde. Webrazzi sitesinin aktardığı bilgilere göre ise Foursquare'da Türkiye ABD'den sonra dünyada en çok check-in yapılan ikinci ülke. Türkiye'nin Twitter kullanıcı sayısı ise 11 milyon 337 bin 505. Bu arada Türkiye'nin ardınan 5 ülke Japonya, Hollanda, Venezualla, Filipinler ve İngiltere sıralanıyor.

25 Ekim 2013 Cuma

Siyasi Liderlerin Twitter Karnesi

Sosyal Medya'nın kalbi konumundaki Twitter'da en çok takipçisi olan siyasiler.


Sosyal paylaşım sitesi Twiter'da en çok takipçisi olan siyasilerimiz şöyle;

1- Cumhurbaşkanı Abdullah gül ( @cbabdullahgul) : 3.830.795
2- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ( @RT_Erdoğan) : 3.555.828
3- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ( @kılıcdarogluk) : 1.483.096
4- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ( @06MelihGökcek) : 1.006.096
5- T.C. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ( @Ahmet_Davutoglu) : 992.785
6- T.C. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ( @EgemenBagis) : 929.302 
7- TC Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ( @bulent_arinc) : 847.853 

8- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ( @dbdevletbahceli) : 693.765 

9- Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ( @suatkilic) : 596.759

10- TC Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ( @memetsimsek) : 582.515

11- CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ( @vekilince ) : 526.251

12- AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür ( @HakanSukur) : 494.416 

13- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ( @FatmaSahin_ASPB) : 442.462

14- CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ( @EUTarhan) : 426.225

15 - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü ( @hc_huseyincelik) : 389.791
16- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ( @NumanKurtulmus) : 387.441
17- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ( @Kadir__Topbas): 341.168 18- BDP İstanbul Milletvekili ( @sirsureyya): 380.371 
19- Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ( @omerrcelik) : 279.979

20- T.C Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ( @bybekirbozdag) : 278.289MHPGrup 

21- MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ( @oktayvural) : 208.390
22- Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ( 
@bdpdemirtas ) : 199.31723- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ( @csgbfarukcelik) : 175.591
Şeklinde sıralanmaktadır.  

22 Ekim 2013 Salı

Büyükşehir Belediyelerinin Twitter Kullanımı

Dün 30 Büyükşehir Belediyesinin  Facebook kullanımını incelemiştik. Bugün ise Belediyelerin twitter kullanımına göz atıyoruz.

İlk göze çarpan Facebook’ta gayet başarılı olan ve takipçi sayısı ile ilk sırada yer alan Sakarya Büyükşehir Belediyesi aynı başarıyı twitter’da gösteremiyor. Twitter’da bir hesabı bulunuyor fakat hiçbir tweet atılmamış. Yine Facebook’ta beklediğimiz düzeyde olmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Twitter’da tam tersi durumda bir etki ile en çok takipçiye (75396) sahip Belediye. Nüfusun ve eğitimli insan sayısının fazla olduğu İstanbul takipçi sayısında kendini gösteriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesine en yakın İzmir Belediyesi’nin takipçi sayısı 17363. Fakat İzmir Büyükşehir’in Twitter hesabında ‘’İzmir Büyükşehir Belediyesi kurumsal hesabı değildir.’’ bilgisi mevcut.

En çok tweet atan Belediye sıralamasında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilk sırada yer alıyor. (8200) Onu 7333 tweet ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi takip etmektedir.  

Bir Twitter hesabı olup henüz tweet atmayan belediyeler ise Eskişehir ve Sakarya Büyükşehir Belediyeleri. Buna rağmen takipçi sayıları 600-700 civarındadır. Aydın Büyükşehir Belediyesi ise 4 tweet ile 2590 takipçiye sahip. Resmi veya gayri resmi bir Twitter adresine sahip olmayan tek belediye Samsun Büyükşehir Belediyesi.


Belediyeler kurumsal hesaplarında genellikle web sayfalarında yer alan haberlerin duyuru ve paylaşımını yapmakta. Ayrıca çoğu belediye Twitter hesaplarından şikayet-çözüm yönetimi yapmamaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise şikayetler için Beyaz Masa Twitter heasbını kullanmak. 

İlk 10'da yer alan belediyelerin Twitter takipçi sayıları aşağıdaki grafikte yer almaktadır. 



21 Ekim 2013 Pazartesi

Büyükşehir Belediyeleri Facebook Kullanımı

Son yıllarda sosyal medya’nın hayatımıza hızlı girmesi ile beraber kamu kurumlarında bu alanda hizmetlerini anlatmak, vatandaşlarına daha kolay ve hızlı ulaşmak için özellikle Facebook ve Twitter’da yer almaya başladılar.  

Bu yüzden yaklaşan yerel seçim öncesinde 30 Büyükşehir Belediyesinin Facebook kullanımını inceleyelim dedik. Yeni çıkan yasa ile beraber 16 Büyükşehir’e 14 yeni Belediyenin eklenmesi ile 30 Büyükşehir Belediyesinin Facebook sayfalarını mercek altına aldık.


Araştırmaya başlamadan önce en çok takipçi ve kullanımın nüfuslarını da göz ardı ederek İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinde olacağını düşünüyorduk. Fakat Sakarya Büyükşehir Belediyesi sosyal medya’ya verdiği önem ile Büyükşehir Belediyeleri arasında ilk sırada yer almayı başardı. Facebook sayfasındaki uygulamaları ile (e-belediye, otobüs saatleri, şikayet bildirimi) başarılı bir sayfaya sahip durumdalar. 




7 Ekim 2013 Pazartesi

Seçime Twitter Ordusu


AK Parti’nin Twitter ordusuna karşı CHP “Bilişim Gönüllüleri”ni devreye sokuyor.

Gezi Parkı eylemleri sonrası sosyal medyanın gücünü kendi lehine çevirmek isteyen partiler atağa geçti. Altı ay sonra yapılacak yerel seçimler için sosyal medya hazırlıkları şimdiden başladı. AK Parti’nin Türkiye genelinde toplam altı bin kişilik bir sosyal medya ekibi kuracağı yönündeki haberlerin ardından, CHP de Bilişim Gönüllüleri adı altında organize olacak bir yapı ile sosyal medyada daha etkin olmayı amaçlıyor.

ÖZGÜRLÜK ALANI

CHP Bilgi ve Teknolojiden Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Emrehan Halıcı, Bilişim Gönüllüleri’yle ilgili Taraf ’a değerlendirmelerde bulundu. Organizasyonun, önemi giderek artan sosyal medyada, daha ileri bir adım atmak üzere oluşturulduğunu belirten Halıcı şunları kaydetti: “Ana muhalefet partisi olarak gördüğümüz önemli bir eksiklik, yaptığımız çalışmaların basına ve dolayısıyla kamuoyuna yeteri kadar yansımamasıdır. Şu an Türkiye’de iktidar partisinin görsel ve yazılı basında olağanüstü bir avantajı var. Basında hem kendilerine dönük haberlerin çok yoğun olduğunu, CHP ile ilgili ise olumsuz haberlerin yansıtıldığını görüyoruz. Bu nedenle etkinliklerimizi, haberlerimizi, projelerimizi, hükümetle ilgili eleştirilerimizi iletmemiz açısından sosyal medya çok büyük bir özgürlük alanı.

  



                                                                                                                                                                          Kaynak: Taraf Gazetesi

3 Ekim 2013 Perşembe

Üsküdar Belediyesi QR Kodu Sevdi

QR Kodu adını İngilizce Çabuk Tepki (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod türüdür.

Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur.  Otomotiv sanayinde kullanılması amacıyla geliştirilen QR Kodu Japonya ve güney Kore’de oldukça yaygın kullanılmaktadır.





Gelelim bizim ülkemizdeki kullanım alanlarına. Bir dönem  yaygın  olarak kullanılan QR Kodu çeşitli mecralarda hala karşımıza çıkmakta. Kamu kurumlarının teknolojiye hızlı adapte olması ve kullanması bu konuda da dikkatimizi çekiyor. 

QR Kodu kendi kullanım alanına uydurabilen ender belediyelerden birisi de Üsküdar Belediyesi. Daha önce QR Kodu Bilboard vb. görsellerinde kullanmaya başlayan Üsküdar Belediyesi kamu kurumları arasında teknolojiye ayak uydurma ve kullanmada dikkatleri çekmişti. Kültürel faaliyetlerini duyurduğu bilboardlarda QR Koda yer veren belediye vatandaşların QR Kodu taratmasıyla etkinlik hakkında daha fazla bilgiye sahip olmasını sağlıyordu.



Üsküdar Belediyesi bu sefer ise QR Kodu her ay düzenli olarak yayınladığı Haber Bülteni’nde uygulamaya başladı. Haber Bülteni baş sayfasında bulunan QR Kodu iPad’iniz ile tarattığınızda derginin Appstore’da bulunan iPad uygulamasına ulaşıyorsunuz. Uygulamayı iPad’e indirdiğinizde eski ve yeni tüm bültenlere iPad’iniz ile ulaşabiliyorsunuz.  



18 Eylül 2013 Çarşamba

Kurumlar Neden Sosyal Medyada Yer Almalı?


Bir kurumun sosyal medyada yer almasının en önemli avantajlarından biri insanlarla kişisel bağ kurabilmesidir.

Kurumların sosyal medyada yer almaktan çekinmelerinin başlıca sebeplerinden biri vatandaşların şikayetlerini sosyal medyada paylaşmaları korkusudur. Ama gerçekte durum böyle değildir. İnsanlar kurumun veya markanın sosyal medyada var olup olmamasına bakmadan yaşadıkları kötü deneyimler ve şikayetleri paylaşmaktadır. İşte bu noktada kurumların sosyal medyada var olması bu şikayetlere müdahele etmesini sağlayabilir.  

Sosyal medya okadar geniş ve açık bir ortam ki hiç tanımadığınız bir insanın asılsız haberi saatler içerisinde milyonlarca kişiye ulaşırken  sizde buna ortak olabilirsiniz. Hakkınızda ortaya çıkan asılsız haber veya dedikoduya müdahele etmek için o mecralarda olmanız gerekmektedir. Ayrıca sosyal medya mecralarında olmanız yetmez. İnsanların kurumunuzla ilgili neler konuştuğunu takip etmelisiniz. Bunun için Twitter ve Google alert’de anahtar kelime belirleyerek yapabilirsiniz.


Sonrasında ise olaya en kısa sürede müdahele etmeniz gerekmektedir. Bir olaya tepki vermek için günlerce beklemek sosyal medyada çok uzun süreye denk gelebilir. 

16 Eylül 2013 Pazartesi

AK Parti'den 6 bin Kişilik Sosyal Medya Ekibi


SOSYAL MEDYADA DEV ATAK

Gezi olaylarının ardından sosyal medyanın gücünü keşfeden AK Parti, bu alanda eksik olduğunu fark ettikten sonra büyük bir atağa kalktı. Eylemlerin hemen ardından teşkilata sosyal medya genelgeleri gönderen Genel Merkez, şimdi de bu gücü yerel seçimlerde kullanmaya hazırlanıyor. Böylece, birkaç ay önce aleyhine olan Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya ortamlarını lehine çevirmeyi planlıyor. İktidar partisi bunun için Türkiye genelinde il ve ilçe sosyal medya sorumluları belirledi. Onların altında çalışan ekiplerle birlikte toplam sayı 6 bini buluyor. Bu ekipler, yerel seçim sürecinde sanal âlemde propaganda yapacak; kamuoyunu fotoğraf, görüntü ve yazılarla bilgilendirecek. Sloganlar, aday tanıtımı ve projeler anlatılacak. AK Parti, Genel Merkez'de ‘Sosyal Medya Koordinasyon Merkezi' oluşturdu. Hüseyin Çelik'in başında olduğu Tanıtım Medya Başkanlığı, Süleyman Soylu'nun başında olduğu Ar-Ge Başkanlığı ile Gençlik Kolları koordine ediyor.

81 ilin sosyal medya sorumluları belirlendi. Bu isimler, Ankara'da eğitimden geçirildi. Bunun için Genel Merkez'de bir ‘sosyal medya sınıfı' kuruldu. Eğitimler grup grup devam ediyor. 953 ilçede de aynı şekilde sosyal medya uzmanları olacak. Sosyal medya timleri ağırlıklı olarak büyük şehirlere yüklenecek. İstanbul'da 1000, Ankara'da 600, İzmir'de de 400 kişilik ekipler görev alacak. Seçim kampanyasına destek verilirken karşıtlık üretilmemesi ve projenin ters tepmemesi için de eğitimler sıkı tutuluyor. Görev alacak kişilere, nasıl bir dil kullanacakları, üsluplarının nasıl olması gerektiği de anlatılıyor.
Kaynak: İhlas Haber

9 Eylül 2013 Pazartesi

Sosyal Medya Reklamları ( Facebook )

Facebook gibi sosyal medya araçlarında reklam gelirleri önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Reklamlar, kullanıcılar tarafından genellikle sayfa beğeni sayısını artırmak için kullanıldığı gibi paylaşılan bir iletinin görülme sayısını artırmak içinde kullanılmaktadır. 



















Reklam verenler için Facebook reklamını en avantajlı kılan özelliklerden biri reklamınızın hedef kitlesini oluşturabilmenizdir. Bu sayede reklamın Facebook kullanıcılarından kimin görmesini seçebilmektesiniz. 























Seçtiğiniz hedef kitleniz sonucunda bu kapsama giren Facebook kullanıcı sayısı sağ köşede yer almaktadır. Bu hedef kitlenizi ne kadar daraltırsanız o kadar olumlu sonuç alabilirsiniz. 

Sıra oluşturduğunuz reklamın bütçesini belirlemeye geldi. Burası reklam vermenin en önemli konusu. Facebook bütçe belirlemede size iki seçenek sunmaktadır. Toplam bütçe veya günlük bütçe oluşturma imkanınız var. 

Toplam bütçe oluşturduğunuzda sizin belirlediğiniz süre içerisinde ve sizin belirlediğiniz ücret miktarınca reklamınız yayınlanmaktadır. Yani 1000 TL'lik bütçeniz var ve siz bunu 1 ay içerisinde kullanmak istiyorsanız Facebook bu ücreti 30 gün içinde harcar. Reklamın son yayınlanma tarihinde ise reklamınız son bulur. 

Günlük bütçe oluşturduğunuzda Facebook tarafından size belirlenen günlük bütçe miktarı sorulur. Bu durumda siz izin verdiğiniz sürece günlük bütçeniz miktarınca reklamınız yayınlanır. 

Yani günlük bütçeyi seçerseniz, bütçeniz günlük harcanır. Toplam bütçeyi seçerseniz, bütçeniz kampanyanızın süresi boyunca harcanır.